Destinace Poľsko leží v severnej Európe. Severnú hranicu tvorí Baltické more. Na západe susedí s Nemeckom. Južnú hranicu zdieľa s Českou republikou a so Slovenskou republikou. Na východe susedí s Bieloruskom, Ukrajinou, Litvou a Ruskom. Poľsko je kompaktná krajina, ktorá sa rozprestiera z väčšej časti na rovine. Juh je lemovaný pohoriami. Z politického hľadiska sa Poľsko člení na vojvodstvá, okres a obce. Poľsko má rozlohu 312.680 kilometrov štvorcových.
Obyvatelia sú prevažne Poliaci. Až 90 % obyvateľstva sa hlási ku katolíckej viere. Hlavné mesto Poľska je Varšava.
Územie dnešného Poľska bolo v 9. storočí spojené s Veľkomoravskou ríšou. V čase feudalizmu sa vytvoril silný štát, ktorý sa v 14. storočí spojil v monarchiu. Poľsko bolo aj napriek mocenským ambíciám okolitých krajín silnou krajinou po dlhé stáročia. Po II. svetovej vojne bolo Poľsko nestabilné a prekonalo odpor voči socializmu vrátane sociálnej a ekonomickej krízy. Dnes patrí Poľsko ku krajinám, ktoré budujú trhovú ekonomiku. V súčasnosti sa stáva turisticky zaujímavou krajinou. Bezpečnosť je na dobrej úrovni. Výnimku tvoria bočné cesty.
Vzhľadom na neskoré letá je vhodné navštíviť Poľsko v priebehu leta alebo jesene. Lyžovanie je možné počas celej zimy. Poľsko sa z hľadiska návštevnosti dostalo do prvej desiatky spomedzi všetkých štátov sveta.
PRAKTICKÉ INFORMÁCIE
Mena:
Úradnou menou v Poľsku je PLN - poľský zlotý (100 grošov)
Jazyk:
Úradným jazykom je poľština. Dnes je obchodná sieť dostačujúca. Rovnako sa zlepšilo zásobovanie. V turistických oblastiach a vo veľkých mestách sú obchody otvorené počas pracovných dní do večerných hodín a cez víkend v sobotu do obeda, v nedeľu v nákupných centrách individuálne.
Očkovanie:
Nie je potrebné. Doporučujeme uzatvoriť zdravotné pripoistenie pred cestou do Poľska
Telefonovanie:
Predvoľba do Poľska 0048, Varšava 0048/22, Krakow 0048/12, Gdaňsk 0048/58
Sviatky Poľsko 2010: 1. január, 5. apríl, 1. a 3. máj, 3. jún, 1. a 11. november, 25. a 26. december
Napätie:
Elektrické napätie: 220 V
Kuchyňa:
Poľská gastronómia vznikla pred niekoľkými stáročiami a vyznačuje sa zásadnými prvkami kuchyne slovanských národov. Na jej vývoj mali v ďalšom období vplyv kuchyne okolitých národov. Zo Západu to bola hlavne nemecká kuchyňa, v Východu do značnej miery ukrajinská litovská a ruská kuchyňa. Značný vplyv však mala aj francúzska kuchyňa, lebo s Francúzskom malo Poľsko politicko-kultúrne zväzky.
Poľská kuchyňa sa vyznačuje bohatstvom jatočného mäsa, hydiny, zveriny, sladko-vodných, morských rýb a živočíchov. Obyčajní ľudia pripravovali prevažne jednoduché pokrmy, na ktoré sa používalo hovädzie, teľacie, bravčové a baranie mäso, obľúbené aj konské mäso. V súčasnosti je to domáca hydina, v prímorských oblastiach predovšetkým morské ryby. Poľská kuchyňa sa vyznačuje vysokou spotrebou zeleniny, pričom prevláda kapusta, strukoviny a zemiaky. Pre poľskú kuchyňu je charakteristické, že sa pri príprave pokrmov spotrebuje veľké množstvo cibule, cesnaku, korenia a ovocia.
Podnebie:
Poľsko leží v miernom pásme. Je to prechodné podnebie medzi kontinentálnym podnebím východnej Európy a západoeurópskym oceánskym podnebím. Vplyv nadmorskej výšky sa prejavuje iba v južnej časti štátu. Poľsko patrí do pásma, kde prevládajú západné vetry. Teplota vzduchu závisí nielen od ročného obdobia, ale i od polohy, pričom v zime môže teplota klesnúť v niektorých oblastiach až na -30° C a naopak v lete sa vyšplhá neraz nad 30° C. Čo sa týka zrážok, tak najdaždivejšie oblasti sú horské vrcholy Tatier a najviac zrážok spadne v Poľsku v lete a najmenej v zime, aj keď v zime je viac zrážkových dní.