Miejsce przeznaczenia Guadeloupe je skupina karibských ostrovov sa nachádza v závetrí ostrovov v Malých Antilách. Je to zámorská oblasť Francúzska, ktorá sa skladá z jedného zámorského departementu. Pozostáva z dvoch väčších ostrovov Basse-Terre and Grande-Terre, a menších ostrovov Marie-Galante, La Désirade, a Îles des Saintes . Guadeloupe je neoddeliteľnou súčasťou Francúzska, a preto je aj súčasťou Európskej únie a eurozóny s menou euro. Vzhľadom na fakt, že je to zámorský departement, Guadeloupe nie je súčasťou schengenského priestoru. Súostrovie ponúka príťažlivý mix moderných miest a zabudnutých osád, pralesov a zastrčených pláží.
Ostrov bol nazývaný „Karukera“ (ostrov krásnych vôd), a obývali ho Arawakovia, ktorí sa tu usadili okolo roku 300 n. l. Počas 8. storočia prišli Karibovia a vyhubili pôvodné obyvateľstvo. Počas svojej druhej cesty do Ameriky v novembri 1493 bol Krištof Kolumbus prvým Európanom , ktorý pristal na Guadeloupe, zatiaľ čo hľadal čerstvú vodu. Nazval ho Santa María de Guadalupe de Extremadura, podľa obrazu Panny Márie uctievanej v španielskom kláštore Villuercas, v Guadalupe, Extremadure. Počas 17. storočia Karibovia bojovali proti španielskym osadníkom a porazili ich. Potom bol ostrov kolonizovaný francúzskou Spoločnosťou amerických ostrovov pod vedením Charlesa Liénarda, mnoho Karibov bolo zahubených, a v roku 1674 bol ostrov pripojený ku Francúzskemu kráľovstvu.
V nesledujúcom storočí sa ostrovu niekoľkokrát zmocnili Briti, pričom ťažili najmä z lukratívneho obchodu s cukrom. V roku 1813 Guadeloupe ovládlo na krátky čas Švédsko, ktoré ho o rok neskôr postúpilo naspäť Francúzsku. 28 máji 1848 bolo zrušené otroctvo. V roku 1946 sa z kolónie Guadeloupe stal zámorský departement Francúzska. Jeho poslanci sedia vo francúzskom Národnom zhromaždení v Paríži .
Guadeloupe je zameraný na cestovný ruch, poľnohospodárstvo, ľahký priemysel a služby. Ale najmä je závislý od Francúzska kvôli veľkým dotáciám a dovozu. Cestovný ruch je kľúčovým priemyselným odvetvím. Tradičné pestovanie cukrovej trstiny je pomaly nahrádzané inými plodinami, ako sú banány (ktoré predstavujú asi 50 % príjmov z vývozu), baklažán, tekvica, skorocel, kakao, granátové jablká, a mnoho druhov kvetín. Ostatná zelenina a okopaniny sú pestované pre miestnu spotrebu, aj keď Guadeloupe je stále závislá na dovoze potravín, najmä z Francúzska. Ľahký priemysel produkuje cukor a rum, solárnu energiu, a mnohé iné výrobky. Väčšina tovaru a pohonných hmôt sú importované. Nezamestnanosť je obzvlášť vysoká medzi mládežou. Krajinu a jej ekonomiku pravidelne devastujú hurikány.
PRAKTICKÉ INFORMÁCIE
Rozloha:
1 628 kilometrov štvorcových
Počet obyvateľov:
cca 406 tis.
Zloženie obyvateľstva:
V súčasnej dobe sú obyvatelia Guadeloupe predovšetkým afrického alebo zmiešaného pôvodu, a do značnej miery rímskokatolíckeho vierovyznania, Žijú tu Európania, Indovia, Libanonci, Sýrčania, Číňania, a Karibské indiánske kmene
Jazyk:
Úradným jazykom je francúzština. Mnoho obyvateľov však hovorí kreolským jazykom. V súčasnosti je vďaka rozvinutému turizmu rozšírená aj angličtina avšak len v turistických centrách a veľkých mestách. Miestny dialekt je založený na španielskych a afrických jazykoch a nazýva sa Dominikánska Španielčina.
Mena:
Euro
Podnebie:
Podobne ako v iných východokaribských oblastiach, aj na Guadeloupe sú zrážky rovnomerné. Obdobie dažďov sa kryje so sezónou hurikánov (od júla do novembra). V horských oblastiach sú zrážky silnejšie. Počasie je tropické, denné teploty dosahujú konštantných 32°C. V noci klesajú na 20°C. V horských oblastiach sú teploty nižšie. Vďaka svojej výške je časť Basse-Terre chladnejšia a vlhkejšia ako Grande-Terre. Najvyšší bod, La Soufrire dosahuje až 990 cm dažďa za rok. Klímu zmierňujú vetry alizés.
Elektrické napätie:
220V, 50 Hz, štandardné európske zásuvky
Zdravotná starostlivosť:
Zdravotná starostlivosť na ostrove je na dobrej úrovni. S bežným ošetrením nebudete mať žiadne problémy. Každé obyčajné zranenie vám ošetria na klinike nebo u praktického lekára, ktorého nájdete vo všetkých väčších mestách. Ošetrenie je bezplatné, ak ste poistení. Ak nie, musíte si i bežné ošetrenie platiť a občas môžete byť prekvapení vysokou cenou. Pripravte sebe na to, že ak budete cestovať bez zdravotného poistenia, zaplatíte mnohonásobne viac, než za obdobné ošetrenie v SR. Preto odporúčame uzavrieť pred cestou zdravotné poistenie. Pri akýchkoľvek zdravotných problémoch volajte pohotovosť.
Doprava po ostrove:
Hlavné ostrovy majú kvalitné cesty sú veľmi dobre prepojené trajektami. Najlepšie ostrov spoznáte , ak si ho prejdete autom - požičovne sú na každom rohu. Taxislužby sú na ostrove pomerne dosť rozšírené, ale nie nepríliš lacné. Cestovanie autobusom je na ostrove veľmi obľúbené. V podstate môžete autobusom precestovať celý ostrov. Autobusy sú v dobrom stave, aj keď bývajú plné. Rozhodne sa ale nebojte, miestni sú priateľskí budete pre nich príjemné spestrenie. Cesta vás vyjde lacnejšie než taxík. Platí sa priamo vodičovi alebo jeho asistentovi. Na autobusu je presne napísané, kam ide a kde zastavuje. Zastávky sú označené modrým nápisom a obrázkom autobusu. Niekdy je ale potrebné na neho zamávať, inak nezastaví .
Kuchyňa:
Štedrá, chutná, jemná a zároveň rázna, multikultúrna a pestrofarebná…aj takto možno charakterizovať kreolskú kuchyňu, ktorá Vás prevedie karibským teritóriom vďaka svojej rôznorodosti a jedinečnosti. Prelínanie afrických, ázijských a európskych chutí len potvrdzuje jej exotickosť a pozýva Vás k stolu. Cez morské špeciality (ulitníky, ryby, chobotničky), miestne kolombo (kuracie, alebo kozie mäso upravené na špeciálnom korení KOLOMBO), či šťavnaté ovocné šaláty a kokosové dezerty, Vás Guadeloupe unesie ďaleko od každodennej reality a spestrí Váš pobyt. Podľa periódy, v akej sa rozhodnete prelúskať ostrov sa Vám naskytnú i jedinečné príležitosti nazrieť do guadeloupskej kulinárskej kultúry hlbšie a asistovať pri prežívaní sviatkov. Veľká Noc je tradičným sviatkom spojeným s tradíciou krabích trhov, ochutnávkami rôznych krabích jedál pripravených domácimi gazdinkami „doudou“ a návštevou krabieho domu. Nevšedný vianočný čas zaliaty slnkom a ovzdušie zaváňajúce vianočnými špecialitami ako bravčové mäso s miestnou zeleninou (ignam, fruit à pain, christophines), banány plantain, poid d’angole, vianočná údená šunka.
Vzhľadom na fakt, že Guadeloupe je zemou cukrovej trstiny, exotického ovocia a do neba stúpajúcich kokosových paliem, nesmiete si nechať ujsť čerstvú kokosovú vodu, domáce punče a svetovo uznávaný guadeloupský rum, tak obľúbený a všade sprevádzajúci Vaše kroky.
Prírodné podmienky:
Guadeloupe je, spolu s Antiguou a Barbudou, Sv. Kryštofem a Nevisem a niekoľkými ďalšími ostrovmi súčasťou súostrovia Malé Antily ležiaceho 600 km severne od Južní Ameriky. Najvyššou horou je Soufriére, ktorá meria 1 467 metrov. Ostrov Guadeloupe tvorí vlastne dva ostrovy spojené úzkou šijou: Basse Terre (848 km²) a Grande Terre (588 km²), kedysi nazývané Karibami spoločným menom „Karukera“.